Beer cocktail inspiration

Brouwerij Rodenbach

Brouwerij RODENBACH beheerst sinds 1821 de kunst en het vakmanschap voor het brouwen van bieren van Gemengde Gisting. De brouwerij is onbetwistbaar uitgegroeid tot dé specialist in het segment van de Vlaamse Roodbruine bieren, ook wel de Sour-Ales genaamd. Alle RODENBACH-bieren dragen de rijke geschiedenis van de brouwerij in zich. De eigenzinnige familie RODENBACH slaagde er gedurende decennia in het brouwproces te verfijnen en de vinificatie en maturatie van hun bieren op eikenhouten foeders te optimaliseren. De bieren rijpen in alle rust op de 294 wereldvermaarde eikenhouten, staande foeders. ‘Tijd en geduld’ zijn nodig om tot de optimale RODENBACH te komen. De essentie van RODENBACH en de brouwerij ligt in de foederzaal, waar ‘karakter rijpt met de tijd…’

A fruity kiss for a sparkling moment

In 2014 ontwikkelden de brouw- en fruitmeesters een nieuwe creatie: RODENBACH ROSSO. Dit bier wordt gebrouwen op basis van 2-jarig – op eikenhouten foeders gerijpt – RODENBACH-bier gemengd met jonge RODENBACH. Het brouwsel ondergaat daarna deels een maceratie met veenbessen, frambozen en zure krieken en wordt verder aangevuld met het natuurlijke sap van deze rode vruchten.

De unieke, frisfruitige smaak dankt RODENBACH ROSSO vooral aan de zorgvuldig gekozen cocktail van vruchten en het op hout gerijpte bier.

Brouwmeester, Rudi Ghequire omschrijft het bier als volgt: “Dit fruitbier van gemengde gisting is fris, fruitig en tevens zeer verfrissend. Het heeft een licht drogende afdronk, de kleur van een jonge Bourgogne-wijn en is licht alcoholisch. Daardoor krijgt het bier enorm verfrissende eigenschappen.”

Rodenbach Rosso met een cocktail twist. Uniek en eigenzinnig...

Sinds enkele jaren kan België zich op vlak van cocktails meten met toonaangevende wereldsteden zoals Amsterdam, Londen, Parijs, Berlijn, New York, … Als hét bierland heeft België trouwens de kans om binnen de biercocktails een voortrekkersrol te spelen. RODENBACH ROSSO, op zich al gebaseerd op een cocktail van vruchten, is ideaal om mee aan de slag te gaan!

Sterkhouder op het vlak van biercocktails in België is Kristof Burm. Hij verdiende zijn sporen onder andere in Josephine’s in Antwerpen en Café Theatre in Gent. Als bartender kreeg hij reeds verschillende erkenningen. Net zoals de brouwers van RODENBACH wil hij vanuit zijn creatief vakmanschap innoveren.

Door de mooie balans tussen zuur en zoet, aangesterkt door foederbier dat 2 jaar op eiken vaten heeft gerijpt, leent RODENBACH ROSSO er zich uitstekend toe om cocktails te creëren. Dat maakt dit bier interessant om er als cocktailbarman mee aan de slag te gaan. De frisse toets van veenbessen, de subtiel aanwezige frambozen en de met zorg gedoseerde krieken spreken tot de verbeelding.

Rodenbach Rosso Cocktail Showcase

Kristof Burm komt zijn verhaal van trending biercocktails brengen in de tophorecazaken!

Tijdens een showcase achter de bar van deze zaken gaat hij dieper in op de creatie en ontwikkeling van enkele premium biercocktails. Elk ingrediënt van deze creaties wordt besproken en tips en tricks rond het maken van cocktails worden uit de doeken gedaan.

Dit alles wordt overgoten met leuke weetjes rond biercocktails. Uiteraard komt daarbij ook de kans om enkele van deze heerlijke creaties te degusteren.

Rodenbach Rosso Biercocktails

Zin in iets nieuws?

Op zoek naar hét ideale aperitief of de perfecte cocktail? Een zomers feestje gepland?

Probeer dan zelf de bereiding van een RODENBACH ROSSO biercocktail uit!

We geven je exclusief de recepten en bereidingstips van enkele heerlijke, unieke biercocktails, ontwikkeld door mixologist Kristof Burm.

Ga zelf aan de slag met de 6 biercocktailrecepten:

Basic end

  • Bitter Sweet Symhony
  • Black Rosso

Mid end

  • My Rossy Cherry
  • The Nutty Professor

High end

  • Smoke My Rosso
  • Rossy Club

Cocktailterminologie

Shaker

Barspoon

Cocktail strainer

Fine strainer

Shaken: het koelen van de drank in de shaker. Eerst alle ingrediënten in de shaker doen, de shaker voor ¾ vullen met grote ijsblokken en hard shaken gedurende 10 à 15 seconden. Nadien dubbel zeven met de cocktail strainer en een fine strainer.

Stirren: het koelen van de drank rechtstreeks in het glas of in een shaker of mixing glass. Dit wordt gedaan door alle ingrediënten samen met het ijs te stirren met een barspoon.

Dry shaken: shaken met een spiraal van een cocktail strainer of met 1 ijsblokje. Dit zorgt voor de nodige wrijving om eiwit te emulsifiëren. Mocht je rechtstreeks met ijs koelen en eiwit proberen op te kloppen, merk je dat het resultaat niet voor de nodige emulsie zorgt.

Toppen: het afwerken van de cocktail, meestal met koolzuurhoudende dranken die niet mee geshaket mogen worden omdat het koolzuur zou verdwijnen en omdat de shaker zou kunnen loskomen door de ontstane druk.

Bitter Sweet Symphony

Een mooie balans tussen bitter en zoet. Rode vermouth (Martini Rosso) en een tikkeltje Campari aangelengd met RODENBACH ROSSO zorgen ervoor dat dit de ideale aperitiefcocktail is. Een eetlustopwekkende opener van de avond.

Schenk 4 cl rode vermouth en 2 cl Campari rechtstreeks in een longdrink glas, gevuld met ijs. Roer lichtjes en vul aan met RODENBACH ROSSO. Roer opnieuw lichtjes. Geniet!

Versier met wat rood fruit of een zeste van sinaas, waarbij je de etherische oliën in de cocktail mag sprayen.

Stirred

Martini Rosso vermouth 4 cl

Campari 2 cl

Toppen met RODENBACH ROSSO 9 à 12 cl

Ijsblokjes

Black Rosso

Braambessen- en frambozenlikeur Chambord werkt hand in hand met Rosso en versterkt de frisse fruitigheid van onze RODENBACH-telg. De bruine rum (Bacardi Reserva) zorgt voor de extra kick. Dit is een cocktail voor genieters die op zoek zijn naar zoete fruitigheid.

Schenk 3 cl bruine rum en 2 cl Chambord rechtstreeks in een longdrink glas, gevuld met ijs. Roer lichtjes en vul aan met RODENBACH ROSSO. Roer opnieuw lichtjes. Geniet!

Versier met een zeste van sinaasappel en limoen.

Stirred

Bacardi Reserva rum 3 cl

Chambord braambessen- en frambozenlikeur 2 cl

Toppen met RODENBACH ROSSO 9 à 12 cl

Ijsblokjes

My Rosso Cherry

Verfrissend en zeer fruitig, met een mooie balans tussen citrus en rode vruchten.

Shake gelijke delen bruine rum en Cherry Heering kersenlikeur met gelijke delen vers citroensap en Grand Marnier sinaasappellikeur. Werk af met een genereuze portie RODENBACH ROSSO.

Stirred

Bacardi Reserva Rum 2 cl

Cherry Heering kersenlikeur 2 cl

Vers citroensap 1 cl

Grand Marnier sinaasappellikeur 1 cl

Toppen met RODENBACH ROSSO 9 à 12 cl

Ijsblokjes

The Nutty Professor

Een cocktail waarbij de noten verrassend goed samengaan met de fruitige RODENBACH ROSSO. Amaretto op basis van amandelen, versterkt door walnootbitters van Fee Brothers, rietsuikersiroop, citrus en bruine rum. Shake it like you mean it and be surprised!

Shake alle ingrediënten, behalve de RODENBACH ROSSO. Schenk in een cocktailglas en vul aan met 9 cl Rosso.

Stirred

Plantation Original Dark rum 3 cl

Vers citroensap 2 cl

Amaretto amandellikeur 1,5 cl

Rietsuikersiroop 0,5 cl

Fee Brothers walnootbitters 3 dashes

Toppen met RODENBACH ROSSO 9 cl

Smoke My Rosso

Een medium aged, licht geturfde whisky en de klassieke ingrediënten voor een sour zorgen in combinatie met RODENBACH ROSSO voor een krachtige fijnproeversdrink. Heb je liever geen gerookte smaak dan kan je kiezen voor een bourbon die net iets zoeter is, waardoor de cocktail een andere dimensie krijgt.

Breng alle ingrediënten, behalve RODENBACH ROSSO, samen in een shaker. Shake hard en lang met 1 ijsblokje, tot dat volledig gesmolten is. Zo creëer je een mooie emulsie. Dit is de zogenaamde dry shake, omdat je het ijsblokje niet langer hoort. Nadien gaan we koelen door te shaken met ijs. Schenk in een grote coupette en top af met RODENBACH ROSSO.

Dry shaken en shaken.

Talisker 10 whisky of Evan Williams Black Label bourbon 4,5 cl

Vers citroensap 3 cl

Rietsuikersiroop 2 cl

Vers eiwit 2 cl

Toppen met RODENBACH ROSSO 9 cl

Rosso Club

Een hint Noilly Prat droge vermouth met de frisse toets van Bombay Sapphire gin en vers citroensap. The missing link? Huisbereide RODENBACH ROSSO-siroop. Alles shaken en schenken in een cocktailglas. Deze cocktail is eerder zoet en vrouwelijk.

De RODENBACH ROSSO-siroop wordt als volgt bereid: meng 1 liter RODENBACH ROSSO met ½ liter rietsuikersiroop. Warm op en laat het geheel reduceren tot 50 cl. Gegarandeerd veel andere mogelijkheden met de Rosso-siroop.

Shaken.

Bombay Sapphire gin 4 cl

Vers citroensap 2 cl

Noilly Prat vermouth 1 cl

RODENBACH ROSSO-siroop 3 cl

 

Rodenbach Biercocktails

Strong Red

Bourbon, de iets zoetere Amerikaanse variant op de whiskey gebalanceerd met citrus en rietsuikersiroop zorgt voor een RODENBACH „with a kick”. Voor wie het graag iets steviger heeft.

Schenk 3 cl Bourbon, 2 cl vers citroensap en 1 cl rietsuikersiroop in een longdrink glas, gevuld met ijs. Roer lichtjes en vul aan met RODENBACH. Roer opnieuw lichtjes en geniet!

Versier met een zeste van citroen.

Stirred

Bulleit Bourbon 4 cl

Vers citroensap 2 cl

Rietsuikersiroop 1 cl

Toppen met 25 cl RODENBACH

Ijsblokjes

 

Rodenbach Grand Cru Biercocktails

Rodenbach Sipper

Gerijpte Tequila en Rode Porto vormen samen met wat huisbereide frambozensiroop en RODENBACH GRAND CRU deze fijne sipper.

Om hiervan te genieten gaan we volgende ingrediënten shaken: 3 cl Tequila Añejo, 2 cl rode Porto en 2 cl van onze frambozensiroop. Schenk in een coupette en werk af met 14 cl RODENBACH GRAND CRU.

De frambozensiroop wordt als volgt gemaakt. We koken volgende ingrediënten kort in: het sap van een halve citroen, een dertigtal frambozen en een halve liter water op een kilo suiker.

Versier met een framboos op de rand van het glas.

Shaken

Añejo Patrón Tequila 3 cl

Graham’s rode Porto 2 cl

Frambozensiroop 2 cl

Toppen met 14 cl RODENBACH GRAND CRU

 

Rodenbach Vintage 2012 Biercocktails

Vintage Couple

Voor de Vintage Couple gaan we 2 premium ingrediënten combineren om zo een super vintage cocktail te maken. De 12 jaar oude Filliers graanjenever trouwt mooi met de RODENBACH VINTAGE 2012 met een minimale hint van citrus.

Schenk 3 cl Filliers 12 jaar oud en 1 cl vers citroensap in een longdrink glas, gevuld met ijs. Roer lichtjes en vul aan met RODENBACH VINTAGE 2012. Roer opnieuw lichtjes en geniet!

Garneer met een braambes op de rand van het glas.

Stirred

Filliers 12 jaar oud 3 cl

Vers citroensap 1 cl

Toppen met 16 cl RODENBACH VINTAGE 2012

 

Brugge Tripel Biercocktails

Triple Plus

Voor deze fijnproeversdrink gebruiken we Japanse Nikka whiskey. 4 cl Nikka met 1 cl Amaretto en 1 cl rietsuikersiroop. Dit gaan we shaken en daarna zeven in een coupette. Afwerken doen we met 12 cl BRUGGE TRIPEL.

Garneren doen we met een takje rode bessen op de rand van het glas.

Shaken

Nikka from the barrel 4 cl

Amaretto 1 cl

Rietsuikersiroop 1 cl

Toppen met 12 cl BRUGGE TRIPEL

 

Cornet Biercocktails

The Brave Knight

Met The Brave Knight gaan we een zeer frisse dorstlesser creëren.

Daarvoor gebruiken we het sap van witte pompelmoes, 6 cl en 3 cl Gin met 1 cl suikersiroop en een barspoon Mezcal om de houterige toets van de CORNET te benadrukken. Dit alles gaan we shaken om vervolgens in een longdrink over ijs te schenken en af te werken met 16 cl CORNET.

Garneren doen we met een zest van witte pompelmoes.

Shaken

The Botanist Gin 3 cl

Sap van witte pompelmoes 6 cl

Rietsuikersiroop 1 cl

Mezcal La Vida 1 barspoon

Toppen met 16 cl CORNET

 

PALM Hop Select Biercocktails

Hoppy

Met de PALM HOP SELECT gaan we een rum based long drink maken. Dictador Amber rum mengt er zich perfect mee. We roeren 4 cl van de rum met 1 cl rietsuikersiroop in een longdrink over ijs en toppen af met 12 cl PALM HOP SELECT.

Als garnish gebruiken we een zeste van sinaas.

Stirren

Dictador Amber 4 cl

Rietsuikersiroop 1 cl

Toppen met 16 cl PALM HOP SELECT