De old Masters van PALM Belgian Craft Brewers
DE PLATTE BIEREN VAN WELEER, HEDENDAAGSER DAN OOIT
Voor 1900 werd het bierlandschap in België bepaald door ‘platte bieren’ van hoge, gemengde en spontane gisting. Deze gisten aan omgevingstemperatuur met daaropvolgend een rijping in eiken vaten of foeders aan omgevingsdruk. Het gehalte opgeloste koolzuur (CO2 is een bijproduct van de alcoholische fermentatie) is hierbij in evenwicht met de omgevingstemperatuur en -druk zodat het bier niet parelt in het glas. Het oogt ‘plat’ en is te vergelijken met plat water. Sinds begin 20e eeuw maakten de bieren van lage gisting (pils) hun opmars, gebruikmakend van koude-machines om een gisting aan lage temperatuur (5 °C à 10 °C) en een lagering (rijping) aan 0 °C mogelijk te maken. Bij deze lage temperatuur en met lagertanks onder druk, stijgt het gehalte aan opgeloste koolzuur in het bier, wat een sterke pareling geeft in het glas wanneer het aan omgevingsdruk wordt blootgesteld. Vergelijk met spuitwater dat niet parelt in een gesloten fles maar wel wanneer het wordt uitgeschonken in een glas.
Wereldwijd daalt de consumptie van koolzuurhoudende dranken:
- Plat water verkoopt meer dan spuitwater
- Limonades worden vervangen door fruitsappen
HET TAPPEN VAN PLATTE BIEREN
Het oog mag ook iets hebben! Platte bieren zijn zeer verteerbaar en vrijwaren u daarenboven van een opgeblazen gevoel in de maag. Maar een mooie schuimkraag staat goed, daarom worden de OLD MASTERS getapt doorheen een sproeikop, vormen zo fijne straaltjes bier die de stikstof uit de lucht opnemen.
De emulsie van fijne bellen stikstof geeft een melkachtig aanschijn (1) in het glas dat bij het traag opstijgen (2), het ware gelaat van het bier vrijgeeft en een zeer stabiele en romige schuimkraag (3) vormt (tegendruk op het vat met mixgas 30% CO2/70% stikstof, 0,35 bar op manometer).
PALM
ONGEFILTERD
- 5,4 Vol. % Alc
- 1 maand oud
- pH 4.2
FOEDERBIER VAN RODENBACH
- 6 Vol. % Alc
- 2 jaar oud
- pH 3.2
OUDE LAMBIEK BOON
- 6 Vol. % Alc
- 3 jaar oud
- pH 3.2