Bier en gezondheid

Sinds eeuwen weet men dat bier een gezonde drank is als het met mate gedronken wordt.

Hoeveel mogen we drinken?

U ziet het: de meningen verschillen nog. Daarom hanteren we best de volgende vuistregel: niet meer dan 4 glazen per dag.

Alcohol en mortaliteit

Uit onderstaande grafiek blijkt dat alcohol beschermt tegen hart- en vaatziekten zolang men niet meer dan 5 à 9 eenheden per dag drinkt, waarbij één eenheid 10 gram alcohol bevat (9 eenheden komt overeen met maar liefst 2,1 liter bier per dag). Alcoholgebruik wordt geassocieerd met een verhoging aan HDL (hoge densiteit lipoproteïnen) en aan apolipoproteïnen die een beschermende werking hebben tegen aandoeningen van de kransslagader. Verder vermindert alcohol de LDL (lage densiteit lipoproteïnen) die met aderverkalking geassocieerd worden.

Vet

Bier bevat geen vet.

Calorieën in bier

Een vuistregel om de calorische waarde van bier te berekenen: vermenigvuldig het alcoholgehalte met 9 en u krijgt het aantal Kcal per 100 ml.

Vezels

Geloof het of niet: bier bevat vezels, ongeveer 3 tot 10 gram per liter. Die vezels, afkomstig van de gerstkorrel, worden door brouwers bèta-glucanen genoemd. Ze kunnen de cholesterol in het bloed verlagen en werken dus beschermend tegen hart- en vaatziekten.

Eiwitten

Bier bevat tussen 0,2 en 0,5 g/100 ml eiwitten, meer dan wijn, maar veel minder dan melk. De meeste bieren bevatten alle essentiële aminozuren.

Mineralen

Omdat bier voor een zeer groot deel uit water bestaat, zal de zoutsamenstelling van het bier sterk afhankelijk zijn van de mineralen in het brouwwater. Als we kijken naar de belangrijkste mineralen (kalium, calcium, magnesium en fosfor), dan kunnen we zeggen dat 1 PALM van 33 cl per dag voorziet in 10% van de behoefte aan deze mineralen. Bier is ook een belangrijke bron van bioassimileerbaar silicium, dat op zijn beurt het gehalte aan aluminium in het lichaam vermindert.

Vitaminen en oligo-elementen

Bier is een goede bron van een aantal vitaminen, voornamelijk de vitaminen uit de B-groep: riboflavine, niacine, folinezuur, pyridoxine, pantotheenzuur. Dit zijn wateroplosbare vitaminen, en 1 PALM van 33 cl per dag voorziet in 10% tot 20% van onze dagelijkse behoefte.

Polyfenolen

De polyfenolen in bier zijn afkomstig van het mout en de hop. Ze komen ook in rode wijn voor en hebben antioxidatieve eigenschappen, m.a.w. ze kunnen hart- en vaatziekten voorkomen.

Hopbestanddelen

Hop bevat een hele reeks componenten die de laatste jaren sterk in de kijker stonden. 8-prenylnaringenine, een bestanddeel dat kanker kan voorkomen, is een van de bekendste.