Tappen en serveren
Schenken en serveren
Voorbereiden van de glazen
Reinig de glazen in een detergentbad (Becharein) met gebruik van borstels.
Spoel de glazen in een tweede bad met zuiver water. Dompel elk glas volledig onder met de opening naar boven, zodat het telkens volledig vol water loopt. Herhaal twee- tot driemaal.
Het mireren van de glazen gebeurt onmiddellijk na het spoelen. Houd het glas ondersteboven en omhoog naar het licht. Herhaal stap 1 en 2 als de waterfilm op het glas opentrekt rond resterende vette zones.
Glazen voor bieren van het vat worden niet afgedroogd. Plaats ze op een zuiver verlek met de opening naar boven voor onmiddellijk gebruik. Glazen die u niet meteen gebruikt, plaatst u met de opening naar beneden. Leg nooit een doek onder de glazen.
Tappen
Bevochtig het glas, vóór het tappen, op de glazensproeier (die best gevoed wordt met gekoeld water).
Trek de tapkraan volledig open en laat de eerste schuimstoot naast het glas vallen.
Breng het glas schuin (45°) onder de tapkraan en laat de bierstraal op de zijwand van het schuingehouden glas stromen.
Houd het glas recht onder de bierstraal wanneer het voor 1/3 à 1/2 gevuld is. Houd daarbij uw voet tegen het verlek.
Sluit de kraan wanneer het glas overschuimt. Plaats het volle glas naast de kraan op het verlek om indruppelen vanuit de kraan te vermijden.
Verwijder in 1 trek de grove schuimbellen met een proper afschuimmes.
Dop het glas in een waterbad om schuim en bierresten op de buitenwand en voet te verwijderen.
Dop de voet van het glas af op een sponsen doekje.
Tap het glas nooit bij. Afgezien van eventueel afwijkende taprituelen voor bepaalde bieren, wordt een bierglas in één keer getapt. Bijtappen voegt koolzuurgas toe. Zo verdwijnt het natuurlijke koolzuurgas uit het bier en wordt het platter en minder goed verteerbaar.
Serveren
Houd het glas onderaan vast en serveer het, bij voorkeur op een bierviltje, met de merknaam naar de klant toe.
Bieren van lage gisting en doordrinkbieren van hoge gisting die koel worden geserveerd (Spéciale Belge, witbier, oud-bruin, Vlaams roodbruin) worden uitgeschonken in koele glazen. Andere hogegistingsbieren en bieren van spontane gisting worden best opgediend aan 6-8°C en uitgeschonken in droge of gekoelde glazen, volgens de aanbevelingen van de brouwerij.
Voorbereiden van de glazen
Reinig de glazen in een detergentbad (Becharein) met gebruik van borstels.
Spoel de glazen in een tweede bad met zuiver water. Dompel elk glas volledig onder met de opening naar boven, zodat het telkens volledig vol water loopt. Herhaal twee- tot driemaal.
Het mireren van de glazen gebeurt onmiddellijk na het spoelen. Houd het glas ondersteboven en omhoog naar het licht. Herhaal stap 1 en 2 als de waterfilm op het glas opentrekt rond resterende vette zones.
Plaats de glazen op een zuiver verlek met de opening naar boven voor onmiddellijk gebruik. Glazen die u niet meteen gebruikt, plaatst u met de opening naar beneden. Leg nooit een doek onder de glazen.
Schenken en serveren van doordrinkbier
- STAP 1: Koel het glas af en laat het uitlekken.
- STAP 2: Neem de fles uit de koelkast en ontkurk.
- STAP 3: Laat het bier rustig en zonder ‘klokken’ in het schuin gehouden (45°) glas lopen. Zorg ervoor dat de flessenhals het schuim of het glas niet raakt.
- STAP 4: Breng het glas langzaam recht en regel de afstand tussen glas en fles om de gewenste schuimkraag te vormen en het glas mooi vol te schenken. Wanneer de fles leeg is, moet het glas overschuimen.
- STAP 5: Verwijder in 1 trek de grove schuimbellen met een proper afschuimmes.
- STAP 6: Dop het glas in een waterbad om schuim en bierresten op de buitenwand en voet te verwijderen.
- STAP 7: Dop de voet van het glas af op een sponsen doekje.
- STAP 8: Houd het glas onderaan vast en serveer het, bij voorkeur op een bierviltje, met de merknaam naar de klant toe.
Aan tafel schenken en serveren van, niet hergist, degustatiebier
- STAP 1: Koel het glas af, laat het uitlekken en droog het daarna af met een zuiver synthetisch zeemvel.
- STAP 2: Neem de fles uit de koelkast.
- STAP 3: Ontkurk de fles, bij voorkeur in het bijzijn van de klant.
- STAP 4: Laat het bier rustig en zonder ‘klokken’ in het schuin gehouden (45°) glas lopen. Zorg ervoor dat de flessenhals het schuim of het glas niet raakt.
- STAP 5: Breng het glas langzaam recht en regel de afstand tussen glas en fles om de gewenste schuimkraag te vormen en het glas mooi vol te schenken.
- STAP 6: Presenteer het glas met het merklogo naar de klant op tafel en plaats de fles ernaast.
Aan tafel schenken en serveren van hergist degustatiebier
- STAP 1: Droog het glas af met een zuiver synthetisch zeemvel.
- STAP 2: Neem de fles uit de koelkast.
- STAP 3: Neem de niet-ontkurkte fles, het zuivere glas, twee bierviltjes en een flessenopener mee aan tafel van de klant. Vraag aan de klant of hij het bier helder of troebel (met gistdepot) uitgeschonken wil hebben.
- STAP 4 A: Als de klant helder bier verkiest, laat dan zowat één centimeter van het bier, met de ‘fond’, in de fles. Schenk het bier in een schuin gehouden glas. Breng het glas langzaam recht en regel de afstand tussen glas en fles om de gewenste schuimkraag te vormen en het glas mooi vol te schenken.
- STAP 4 B: As de klant bier met gistdepot verkiest, wordt de fles volledig uitgeschonken. Schenk het bier voor twee derden langs de glaswand in een schuin gehouden glas. Wals vervolgens even met de fles om het gistdepot los te weken. Breng het glas langzaam recht en regel de afstand tussen glas en fles om de gewenste schuimkraag te vormen.
- STAP 4 C: Kiest de klant voor twee belevingsmomenten (helder én troebel), schenk de fles dan voor twee derden uit met helder bier en plaats de fles vervolgens naast het glas zodat de klant zelf kan bijvullen met het resterende bier met gistdepot.
- STAP 5: Vul het glas steeds rustig, zonder ‘klokken’ en gutsen, in één vloeiende beweging. Het ‘klokken’ belet de vorming van een stabiele schuimkraag, jaagt het natuurlijke koolzuurgas uit het bier en woelt de ‘fond’ (de gistbodem die troebelheid en extra bitterheid geeft) op.
- STAP 6: Plaats het glas en fles op een bierviltje, met de merknaam naar de klant toe. Kleine champagneflessen (37,5 cl.) plaatst u bij voorkeur in een rieten mandje aan tafel.