Brouwproces van hoge gisting

België kent een grote variëteit aan hogegistingsbieren, in alle gradaties van densiteit en kleur, smaak en aroma, al dan niet hergist op fles: Spéciale Belges, amberbieren, trappistenbieren, abdijbieren, witbieren, zwaar blond, saisons.

Ingrediënten

Bieren van hoge gisting dragen de smaaksignatuur van het brouwwater, de gekozen mouten, ongemouten tarwe, rijst of maïs, hop, kruiden en gist. Brouwwater

In tegenstelling tot het zeer mineraalarme brouwwater voor pils, is het brouwwater van hogegistingsbieren rijk aan de mineralen calcium en magnesium en aan hun zouten, sulfaten en chloriden.

Mouten

De mouten variëren van bleek over amber tot donkerbruin, gekleurd op de eest of gebrand in de trommel (direct vuur). Vooral de moutkorrel bepaalt de basissmaak van hogegistingsbieren.

Ongemouten tarwe (tot max 40%)

Voor witbieren.

Rijst of maïs

Zij bevatten geen eiwitten en worden gebruikt om het soms te hoge gehalte aan eiwitten in mout te verdunnen.

Suiker

Om zware bieren en hoge vergistingsgraden te bekomen.

Hop

Bitter hopping: bij hogegistingsbieren worden voor de bittering hoofdzakelijk alfarijke, niet-wrange hopvariëteiten gebruikt die in het begin van het kookproces worden toegevoegd.

Een selectie van aromahoppen worden in een latere fase toegevoegd en zorgen voor het gewenste aromaprofiel:

 • Late hopping: om te vermijden dat het hoparoma tijdens het koken van het brouwsel verloren gaat door verdamping, worden op het einde van het kookproces aromahoppen toegevoegd.
 • Dry hopping: extreme hoparoma’s bekomt men door aromahoppen toe te voegen na het fermentatieproces zodat ook de in alcohol oplosbare hopoliën vrijgemaakt worden.

Kruiden: het Brugse ‘gruut’

Het gebruik van hop werd veralgemeend vanaf de 15e eeuw. Voordien werden alle bieren op smaak gebracht met kruiden. Een kruidenmengsel wordt ‘gruut’ genoemd. Het draagt bij tot de complexiteit van smaak en aroma, ook bij gehopte bieren. Veelgebruikte kruiden zijn: gagel, rozemarijn, koriander, jeneverbes, kaneel, anijs, kruidnagel, salie en laurier. In Brugge werden de brouwerijen verplicht hun ‘gruut’ bij het kruidenhuis van de stad ‘Gruuthuse’ aan te kopen.

Fermentatieproces

Voor de gisting van het brouwsel wordt een giststam gebruikt die door de brouwers van DE GOUDEN BOOM geselecteerd werd uit de familie van de hoge gisten, de Saccharomyces Cerevisiae, die actief zijn bij een hoge temperatuur (omgevingstemperatuur van 15°C à 25°C).

Deze hoge gisten kennen twee subfamilies:

 • de niet-fenolische: de hoge gisten die exclusief fruitig zijn en dus geen fenolisch gerookt aroma geven.
 • de fenolische: de hoge gisten die een fenolisch gerookt aroma geven, aangevuld met een meer of minder waarneembare fruitigheid.

De bieren van DE GOUDEN BOOM, BRUGGE Tripel en de abdijbieren van STEENBRUGGE, worden respectievelijk gegist met een eigen giststam van hoge gisting die een fenolisch gerookt aroma geven.

Lagering

Na de hoofdgisting die 5 à 7 dagen duurt, ondergaat het brouwsel een warme lagering aan ± 20°C totdat de appelgeur (acethaldehyde) en de ranzige botergeur (diacetyl) verdwenen zijn. Nadien wordt het brouwsel afgekoeld tot 0°C. De koude helpt de overtollige looizuren en proteïnen uitvlokken (vorming van koude troebel) en de gist neerslaan, wat resulteert in verdere smaakverfijningen.

Zuurtegraad

pH 4,2.

Koolzuurgehalte (CO2)

 • Op einde gisting en lagering: ± 2,5 g CO2/l
 • Na afkoeling tot 0°C wordt het bier bijverzadigd met koolzuurgas tot:
  ± 4,7 g CO2/l voor afvulling op vat
  ± 5,7 g CO2/l voor afvulling op fles
 • Bij nagisting op fles stijgt koolzuurgehalte tot 6 à 10 g CO2/l

Hergisting op fles (bewaarbieren)

Hergisting op fles is een typisch Belgische specialiteit. Daar waar de streekbieren in België traditioneel bestemd waren voor dagelijkse consumptie, brouwden de Trappisten bewaarbieren met een hoog alcoholgehalte (8-10-12 Vol. % Alc.), allemaal hergist op fles en met een hoog koolzuurgehalte (tot 10 g CO2/l).

Alcohol (ethanol) heeft een zalvende, zoete smaak. Daardoor verliest zwaar bier zijn dorstlessend karakter. Om dat te herstellen, wordt zwaar bier hergist op fles: bij de afvulling worden extra suiker en gist aan het bier toegevoegd. In de gesloten fles zet de gist de suiker om in extra alcohol en extra koolzuurgas, dat kan stijgen van 3 g CO2/l tot 10 g CO2/l. Deze extra koolzuurprikkel neutraliseert het zoete van de alcohol, wat het dorstlessende karakter herstelt. Gist in de fles beschermt bier ook tegen veroudering door oxidatie. De aanwezige of infiltrerende zuurstof wordt door de gist opgeslorpt voordat de zuurstof schadelijke oxidatiereacties kan veroorzaken, die leiden tot verouderingssmaken. Daarom is gist in de fles essentieel voor bewaarbieren.

 • Bewaarbieren: wil men de fijne aroma’s en smaken beter beschermen tegen veroudering en het bier een langere bewaartijd meegeven (bv. voor export) dan geeft gist op de fles het beste resultaat.
 • Zwaardere bieren: voor bieren met een alcoholgehalte hoger dan 5 Vol. % Alc. is de vuistregel evenveel g CO2/l als Vol. % Alc., dus een bier van 8,5 Vol. % Alc. heeft best 8,5 g CO2/l. Het zuur brengt het zoet opnieuw tot evenwicht, wat het dorstlessende karakter herstelt.

Brouwschema hoge gisting

Download het brouwschema