Geschiedenis van Brouwerij RODENBACH

De Rodenbachs vestigden zich vanuit Andernach am Rhein in het West-Vlaamse Roeselare. Het geslacht Rodenbach kende in zijn rangen veel militairen, dichters, schrijvers, brouwers, ondernemers, maar ook pragmatische revolutionairen en politici.

Zo neemt Pedro Rodenbach deel aan de veldtocht van Napoleon in Rusland en voert hij in 1830 de Belgische omwenteling aan die leidt tot de onafhankelijkheid van België. Drie Rodenbachs waren lid van de grondwetgevende vergadering bij de stichting van België. Constantijn Rodenbach is de auteur van de Brabançonne, het Belgische volkslied.

In 1821 sticht Pedro Rodenbach samen met zijn ondernemende vrouw, Regina Wauters, de brouwerij. Het is echter aan Eugène Rodenbach dat RODENBACH zijn unieke kwaliteit en meesterlijke karakter te danken heeft. Hij bestudeert niet alleen de vinificatie van het bier, maar optimaliseert ook het rijpingsproces op eikenhouten foeders (rijpingsvaten). De wereldvermaarde foederzalen met hun 294 eikenhouten foeders, waarvan sommigen 150 jaar oud zijn, zijn beschermd als industrieel erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap.

Uit bewogenheid voor het Belgische bierpatrimonium wordt PALM Breweries rentmeester van Brouwerij RODENBACH. Het gebouwencomplex en de foederzalen worden gerestaureerd. Het bezoekerscentrum met museale functie over de unieke familie Rodenbach en het unieke bier RODENBACH wordt op 23 juni 2000 officieel ingehuldigd. In januari 2002 wordt de nieuwe ultramoderne brouwzaal in gebruik genomen.