De PALM trekpaarden & Stoeterij Diepensteyn

PALM & het Belgisch trekpaard

Wie PALM zegt, denkt meteen aan dampende Belgische trekpaarden. Maar wist u dat deze trotse voortrekkers erkend zijn door Monumenten en Landschappen als levend cultuurpatrimonium? En dat PALM meehelpt het Belgisch trekpaard te beschermen en voor verdwijning te behoeden?

In 1980 verscheen het Brabants trekpaard als logo op het PALM etiket om te verduidelijken dat PALM een Brabantse herkomst heeft en door traditie en selectie het beste uit de natuur haalt.

Bij de viering van 250 jaar bestaan van Brouwerij PALM in 1997 draaide het paard van links naar rechts, met de blik naar de toekomst. De landbouwoutfit werd verwijderd.

Trekpaarden bedreigd en gered

PALM Belgian Craft Brewers stond mee aan de wieg van de Vereniging voor het bevorderen van het Belgisch trekpaard (VBBT). Dat was hoognodig: de trekpaarden werden met uitsterven bedreigd! Vandaag hebben ze immers nauwelijks nog enige economische waarde.

Ooit was het anders: tussen 1850 en 1930 waren trekpaarden van onschatbaar belang voor de industrie en de landbouw en rond de eeuwwisseling zelfs het voornaamste exportproduct van België (35.000 paarden per jaar).

Eind 20ste eeuw daalde het aantal geboortes van trekpaarden van 1200 per jaar naar slechts 400! Dankzij de VBBT en de fokkerijpremie van de Vlaamse Gemeenschap (5000 BEF per veulen) stegen de geboortes naar ca 1000 per jaar en dit met veel aandacht voor herstel van de kleurverscheidenheid in het ras.

PALM Belgian Craft Brewers verhoogde deze premie met 2500 BEF voor elk vos trekpaardveulen, die op 5 jaar stegen van 4 naar 50 geboortes per jaar.

PALM Belgian Craft Brewers werkt resoluut mee aan het behoud en de promotie van onze nationale trots. Wij zetten ons vooral in voor het fokken van het vosse Belgisch trekpaard. Met zijn amberkleurig haarkleed en witte manen is dit één van de zeven kleurvarianten. Amberkleurig en wit? Inderdaad: precies de kleuren van een frisse PALM met een witte schuimkraag

Promotioneel, recreatief & competitief gebruik van de PALM-trekpaarden

Onze trekpaarden blijven niet op stal. Die zien een stevige trektocht wel zitten! Vandaar het idee om een rally te organiseren.

PALM Belgian Craft Brewers organiseerde achtereenvolgens in 1994 de trekparade Damme-Oostduinkerke, in 1996 de trekparade rally Brussel-Amsterdam en in 1998 de PALM Challenge Cup, een wedstrijdreeks voor menners die inmiddels een klassieker geworden is en voortleeft in de Power Horse Competion, ter promotie van het recreatief en sportief mennen met trekpaardrassen.

In België steunt PALM via de trekpaardmenners de ontwikkeling van het competitief mennen met het trekpaard op de nationale menwedstijden.

1996 Trekparade Brussel-Amsterdam

2001 Power Horse Competition


1994 Trekparade Damme-Oostduinkerke

1998 PALM Challenge Cup

CAN Vollezele 2008: categorie trekpaarden

In de stoeterij leven zo'n twintig vosse trekpaarden. Trekpaarden geboren op Diepensteyn dragen allen de achternaam "Van Diepensteyn". Elk trekpaard is geregistreerd en heeft ook een stamboeknummer.

Stoeterij Diepensteyn heeft o.a. als doel het Belgisch trekpaard, vos van kleur, te fokken en te ontwikkelen tot de ideale recreatieve en sportieve menpartner.

Alzo bevorderen de trekpaarden het imago van PALM als "levend merkbeeld" en wordt nieuw leven ingeblazen in deze aloude brouwerstraditie, waarbij ze bijdragen tot de Brabantse eigenheid en het ecologisch credo van PALM Belgian Craft Brewers.

Stoeterij Diepensteyn kent vele dienstverleningen en activiteiten, u kan er terecht voor o.a.: het africhten of fokken van paarden, meninstructies, mendopen, promotieritten, natuurritten met picknick, trekpaardenshows of als attractie op evenementen…

De veulens worden al van bij de geboorte voorbereid op hun latere taak. Hierdoor verloopt de africhting of "remonte" bijna altijd zonder problemen. De jonge paarden worden vanaf hun vierde jaar voorzichtig aan de wedstrijden en het promotierijden gewend. Afhankelijk van hun karakter en bouw worden ze ingezet: het ene paard is goed voor wedstrijden, terwijl een ander geniet van de publieke belangstelling en uren kan stilstaan bij een promotierit.

Rodenbach van Diepensteyn, het eigen fokproduct van Stoeterij Diepensteyn, werd op 19/11/2011 voorgesteld op de hengstenkeuring voor koudbloeden te Münster, de hoofdkeuring van het Nord Rhein Westfälisches Pferdestammbuch. Er werden 21 koudbloedhengsten voorgesteld. Rodenbach was één van de 8 goedgekeurde jonge hengsten van deze jaargang en is ingeschreven in het Stamboek van het Belgisch trekpaard. Rodenbach staat ter dekking op stoeterij Diepensteyn. Voor meer informatie: stoeterij@diepensteyn.be.

Naast het fokken en africhten van eigen paarden geeft stoeterij Diepensteyn ook professionele opleiding voor man en paard. In een uniek kader kan u leren mennen met onze schitterende paarden of echt genieten van een tocht door de natuur.

Tegenwoordig heeft het trekpaard een steeds grotere rol in het recreatieve maar ook in het competitiemennen.

Wat begon als de PCC, PALM Challenge Cup in 1997 evolueerde verder met de steun van PALM Belgian Craft Brewers naar de PHC, Power Horse Competition (www.powerhorsecompetition.nl), tot hiertoe een vooral nederlandse aangelegenheid. Ook in België evolueerde het gebruik van trekpaarden in de mencompetitie. In de nationale mencompetitie bestaan sinds kort specifieke regelementen voor het mennen met trekpaarden.

Via de vereniging voor trekpaardmenners (www.trekpaardmenners.be) stimuleert PALM Belgian Craft Brewers het competitiemennen met trekpaarden door de VLP wedstrijdlicenties voor de menners met trekpaarden te sponseren.

Competitie op nationaal niveau (tijdens nationale menwedstrijden) maakt doorstroming naar internationaal (FEI, Federation Equestre International) mogelijk.

diepensteyn.facebook

Foto's trekpaardmenners